ORGANIC MATTERS

Diguem que veure una foto de tu mateix en estat de putrefacció no és que soni massa agradable, però cal dir que mola més del que sembla.

Ja fa uns dies ens van visitar les noies d’Organic Matters, una iniciativa centrada en repensar el futur i el valor de l’economia regenerativa a través de la matèria orgànica i la producció local. Després d’una estona parlant, no vam poder negar-nos a col·laborar-hi. A més de compartir valors la nostra part del tracte era molt senzilla, només havíem de aportar els nostres residus de cafè.

Sens dubte aquest és un moment en què és més necessari que mai entendre que necessitem anar més enllà de la sostenibilitat i hem de ser capaços de crear economies circulars i regeneratives que fugin del model lineal i extractiu que abusa de recursos limitats. Aquest és el punt de partida per a les impulsores de el projecte.

Nomad, com a empresa dins de la indústria alimentària, vam veure l’opció, de posar en valor aquells excedents i residus que generem, donant-los una segona vida. Organic Matters, basant-se en l’exemple que Gunter Pauli exposa en el seu llibre, “The Blue Economy” en què els residus de cafè són utilitzats de base per a les granges de bolets, ens proposa ajuntar esforços per aconseguir el seu propòsit: construir nous models de negoci regeneratius i de col·laboració entre empreses de barri de Poblenou, utilitzant entre d’altres, el marro del nostre cafè.

Tal com ens expliquen, en el medi natural, no existeixen els residus com a tal sinó que hi ha un cicle de nutrients i matèria que es transforma. L’encarregat d’aquest reciclatge és el miceli, una petita part del fong que propicia la descomposició de la matèria. Aquest mateix agent del reciclatge és l’utilitzat per Organic Matters per crear biomaterials a partir de les deixalles orgàniques de Nomad. Tot i que el projecte es troba en fase d’experimentació l’objectiu és generar materials alternatius i connectar productors d’excedents i empreses interessades en aquests biomaterials.

Organic matters, que neix com a projecte fi de Màster en Disseny de Futurs Emergents, dirigit per la IaaC, el FabLab Barcelona i Elisava, forma part, ara ja, del col·lectiu de materials REMIX El Barri, de el projecte europeu SISCODE i col·labora amb diversos dissenyadors de materials com Judith Gómez, Secil Asfar, Zoe Tzika, l’estudi Taller Esfèrica i els productors Oria Cosmètica a més de Nomad.

Seguiu-li la pista a aquesta iniciativa, al seu Instagram o a la seva web perque promet, us assegurem que no us podreu creure que bonica pot arribar a ser la descomposició.