C-Market Price

Al 9 de gener de 2022 el preu del cafè en la bossa va pujar a 2,38 $/lb, un any abans el preu era d’1 $/lb Com va poder haver-se incrementat el preu del cafè més d’un 150% en tan sols un any?

Una de les raons darrere de l’increment del preu del mercat han estat les gelades de juliol al Brasil, on més de 9500 productors i productores de cafè van sofrir pèrdues d’entre 4 i 11 milions de sacs de cafè, entre un 8,2% i un 22,4% de la producció (Perfect Daily Grind, 30/07/21).

El cafè té un preu en mercat molt volàtil, i no és la primera vegada que sofreix increments d’aquest tipus. En els més de 30 anys que porta mesurant-se el preu del cafè en bossa ha ocorregut diverses vegades.

Diari La Nació, 1997

En 1997, l’especulació sobre la producció mundial vaticinant gelades, que al final no va haver-hi, va fer que el cafè aconseguís els 2,73 $/lb. En canvi, en 2001 el cafè va caure estrepitosament fins als 0,46 $/lb. Aquesta caiguda es va associar a la “ràpida expansió de nous cultius de cafè a Vietnam i el Brasil, juntament amb un excés de collita de bona qualitat, provocant un superàvit de cafè.” (Perfect Daily Grind, 10/10/18).

US Coffee C Futures Overview llegenda

El C-Market price del cafè és un continu bucle de pujades i baixades, sent els preus alts breus i els preus baixos duradors en el temps. Aquesta especulació contínua és devastadora per als productors i productores de cafè, creant una brutal inestabilitat, impedint la inversió en millores en les seves collites i processos i en la seva qualitat de vida.

Inspired in Specialty Coffee Transaction Guide 2020

En NOMAD no comprem cafè basant-nos en el preu del mercat, comprem i paguem el cafè segons la seva qualitat. Gràcies a aquesta filosofia, la pujada de l’últim any ens ha afectat mínimament, sent aquests preus més estables any rere any. Per exemple, en 2021 el preu del nostre session espresso (Chambakú rentat de Colòmbia) un dels millors cafès en la relació qualitat-preu, va anar de 2,45$/lb. En 2022 el preu incrementa lleugerament a 2,70$/lb. A diferència del c-market price, aquesta pujada en el nostre preu de compra es mantindrà any rere any.

Esperem que aquesta comparació i exemples us siguin d’utilitat per a entendre la gran diferència que hi ha entre el cafè comercial, que es regeix per l’especulació, i el cafè d’especialitat, que es regeix per la qualitat. Hi ha moltes persones que viuen gràcies exclusivament al cafè i tenim l’obligació moral de no especular amb el fruit del seu treball.