Tot va començar quan vam rebre de l’importador Flor de Café una bosseta de cafè del Brasil Milena Rodrigues, varietat Arara, procés natural i a una altitud de 1100 m. Des de l’importador ens proporcionaven algunes notes de cata per a aquest cafè: maple syrup, fruites grogues, mandarina i licor.
Resulta que més de trenta torradors del país disposarien de gairebé un mes per torrar el mateix cafè i enviar la millor mostra possible en aquesta primera ronda de la competició, així que vam posar-nos a treballar.
Amb aquest cafè del Brasil vam tenir 30 kg (no estàvem convençuts de torrar una sola tirada de 5 kg a la nostra màquina Probat de 22 kg, on sempre torrem lots de 18 kg), i vam decidir realitzar cinc torrades de 6 kg cadascuna.
Primer torrat de Nomad Coffee del cafè Brasil Milena Rodrigues.
Després de la primera torrada a cegues seguint la nostra filosofia i les cinc proves posteriors intentant coses diferents, vam decidir enviar la mostra amb la primera, que va ser la que més ens va agradar a la taula de cata amb una puntuació de 85,67 i unes notes de xocolata, figues, mandarina i licor de taronja.
Els dotze cafès que més agradessin passarien a una ronda final i d’entre ells triarien el guanyador l’últim cap de setmana de setembre als BCN Coffee Awards.
Estàvem nerviosos i pendents del tall quan finalment van anunciar els dotze torradors finalistes (en ordre aleatori): Kima Coffee, Urban Coffee Roasters, Harmony Roasters, Cafès El Magnífico, Three Marks Coffee, Slow Mov, Hola Coffee, BRKLYN Café, Dalston Coffee, Brew Coffee, Right Side Coffee Roasters i nosaltres, Nomad Coffee.
Veure’ns entre els dotze millors torradors seleccionats amb la nostra primera torrada de 6 kg ens va donar bastant confiança i ens va reafirmar que sí, seguint la nostra manera de fer les coses i la nostra recerca infinita de consistència i qualitat, els nostres cafès podrien aguantar la pressió a qualsevol taula de cata al costat dels torradors de cafè d’especialitat més destacats del país.
Estàvem celebrant amb mirades orgulloses i tímidament el pas de ronda quan va arribar el cafè de la segona ronda. L’importador BELCO ens va enviar 5 kg d’un Etiòpia Chelbessa, varietat Heirloom, procés rentat, d’una altitud de 2000 m, i unes notes de cata de préssec, albercoc, llimona, caramel i jazmí.
I aquí sí que sí. 5 kg i una sola oportunitat de fer-ho bé i d’aconseguir un cafè ric que poguéssim enviar amb orgull per competir pel premi al millor torrador dels BCN Coffee Awards.
En Fran, el nostre Chief of Coffee, em va dir que endavant, que aquest Etiòpia el deixava a les meves mans, i llavors, amb ambició, vaig obrir el meu quadern i vaig escriure un calendari amb tots els dies que faltaven per al cap de setmana del festival. Vaig intentar endevinar quin dia tastarien els jutges Q-Graders els cafès enviats si en teoria nomenaven un guanyador el diumenge 1 d’octubre. I vaig intentar planificar quin dia podria torrar aquest Etiòpia perquè tingues els dies de repòs idonis per tastar-lo en el seu millor moment.
Llavors vaig anotar al quadern l’objectiu següent dins dels objectius d’aquest semestre:
- Best Roaster als Coffee Awards 🙂
I així va arribar el dia D, hora H, moment de torrar la torrada E dels CA. Vaig afegir al calendari de Cropster el cafè de 5 kg entre el que probablement seria una torrada de producció de Colòmbia El Roble i una altra de Kenya Nyanyuki AA, perquè els meus dos cafès preferits d’aquesta temporada passada em donessin una mica de sort, i vaig posar-me a treballar, amb tota la meva atenció centrada en les diverses línies de colors de la pantalla.
Torrat de Nomad Coffee de 5 kg d’Etiòpia Chelbessa guanyadora dels BCN Coffee Awards 2023.
Aquesta va ser la corba final, la que alguns considerarien com l’esquelet interior d’aquesta tassa de cafè que els jutges tastarien el diumenge 1 d’octubre i nomenarien com la que més els havia agradat. (Abans de tot això, a la nostra pròpia taula de cata, a l’equip de torrefacció, vam avaluar el cafè amb 86,88 i vam afegir notes de llimona, préssec, floral i taronja, a més de l’emoji següent com a broma, però no tant com a broma: 🏆)
Però la veritat és ben diferent. I és que l’esquelet d’aquesta tassa de cafè que va tenir la sort de guanyar, i de totes les altres tasses de cafè Nomad que es prenen per Barcelona, a la resta d’Espanya i creuant l’oceà a cafeteries com Wynyard a Corea del Sud o Dayglow als Estats Units, l’esquelet d’aquests moments Nomad arreu del món són ells, la gent de la foto de dalt, l’equip meravellós de Nomad:
Des del CEO Jordi Mestre que ha creat aquesta família tan bona de bojos pel cafè fins al COC Francisco Tomás González Márquez i la directora de la Nomad Coffee Academy Ivette ensenyant-nos continuament la màgia del ROR i del TDS, i passant per les torradors més consistents d’Espanya Rebeca Silva i Laura Coe, a més de Esteban Conde amb la seva organització perfecta d’esdeveniments, els genis de la web i la logística Abel Cruz i Alejandro Marín Melgar, les inigualables comptes de Pol, la gestió de comptes de Gonzalo i Fabi, les facilitats per treballar més contents que ens posa Celia García Quesada, la reina dels comandes María Jara Blanco i els incansables Baba i Seck, la líder dels locals Núria Ruiz Fanega, el mestre de l’audiovisual Marc Pérez Estada i molts més que em deixo sense nomenar, però que són ossos fonamentals d’aquest esquelet tan xulo que estem creant.
Nomad Coffee , LFG 😀