Presentém el primer cafè d’especialitat instantani d’Espanya

Som defensors, amants i practicants del bon cafè, de la torrefacció precisa i de l’ús de les tècniques més adequades. Però tot això no està renyit amb poder gaudir d’un cafè deliciós de la forma més ràpida i còmoda. Amb això en ment, vam començar a pensar com podríem fer-ho, i va resultar que la millor solució ja estava inventada: el cafè instantani.

Gairebé un segle de cafè instantani

Originalment, el cafè instantani va ser inventat per donar sortida als grans excedents de cafè que un banc italofrancès que operava a Amèrica del Sud tenia als seus magatzems a causa de la caiguda de preus provocada per la crisi de Wall Street el 1929. Max Morgenthaler, de Nestlé, va ser el responsable de buscar una fórmula que permetés aprofitar tot aquell cafè i convertir-lo en un producte novedós i fàcil d’utilitzar. Després de moltes investigacions, el 1938 es va llançar al mercat suís el primer cafè instantani i, dos anys més tard, el seu èxit el va portar a 30 països arreu del món.

Així és com, des de fa dècades, hem vist el cafè instantani als supermercats i bars. Però, sincerament, tots sabem que aquest no és el millor cafè. Per aquesta raó, des de NOMAD COFFEE vam voler fer del cafè instantani un cafè molt més ric i ens vam posar mans a l’obra per descobrir el millor mètode, posant tot el nostre esforç per fer-ho possible.

El cafè: Chambakú (Colòmbia)

Com no podia ser d’una altra manera, els grans de cafè serien de gran qualitat, ja que no treballem amb cafès en els quals no creguem i aquest no seria una excepció. Vam escollir el nostre cafè Chambakú, un dels cafès insígnia de NOMAD COFFEE, cultivat a Caldas (Colòmbia), a 1.450-1.600 metres sobre el nivell del mar per Juan Felipe Restrepo.

El cafè rep el seu nom de la Finca Chambakú, on es cultiva, que és el nou projecte de la família Restrepo: 12 hectàrees situades a Villamaría (Caldas), en l’extensió que compon la Hacienda El Jardín. Recentment, els Restrepo han adaptat els seus mètodes de cultiu tradicional del cafè a un sistema agroindustrial que permet potenciar la producció de cafès parcel·laris i diferenciats. Les condicions òptimes de l’entorn i la proximitat dels cafètals amb les instal·lacions per processar el cafè fan possible mantenir un control exhaustiu que garanteix una excel·lent qualitat del cafè.

Chambakú es processa en exclusiva sota els nostres estàndards de qualitat, recollint a mà només les cireres de cafè que han assolit una maduració òptima, que després sotmetran a un procés de fermentació aeròbica durant un dia. Posteriorment, es despulpessaran i es fermentaran durant un altre dia més en aigua. El secat, que té lloc en silex mecànics, es realitza de manera intermitent durant cinc dies per controlar adequadament la temperatura.

Cóm ho fem

Després de diverses proves de liofilització en laboratoris de 5 països diferents, hem aconseguit un cafè de qualitat, amb i sense cafeïna, que funciona tant amb aigua calenta com amb aigua freda i en qualsevol situació. Per aconseguir el cafè instantani, es prepara un extracte a altes concentracions, amb la intensitat de sabor escollida, que posteriorment es seca fins a convertir-lo en un pols. També se’l sotmet a una liofilització en fred i, un cop congelat, s’eliminarà l’aigua restant per sublimació, obtenint així un pols de cafè instantani d’alta qualitat que s’envasarà ràpidament. “Ara podrem prendre una tassa NOMAD de viatge en un avió, en un tren o a l’habitació del teu hotel, a la platja, en el cim d’una muntanya o, simplement, quan no tens temps d’anar a la teva cafeteria preferida o de fer-te un cafè”, explica Francisco González, el nostre director de cafè.

Amb i sense cafeina: notas de cata

El cafè instantani NOMAD COFFEE està disponible amb i sense cafeïna. La versió amb cafeïna té aromes de xocolata amb llet, mel de flors i pera, i la versió sense cafeïna, igual de deliciosa, té gust de cacau en pols, melassa i nous pecans. Totes dues són un cafè molt equilibrat, dolç i cremós, amb un regust llarg i agradable, ideal tant per prendre sol, amb llet o amb begudes vegetals.

Creiem que el cafè instantani d’especialitat de NOMAD COFFEE és un autèntic salvavides i el primer a Espanya. “Fa uns anys, potser haguéssim considerat que fer un cafè instantani seria un sacrilegi. Tanmateix, avui el món del cafè d’especialitat ha evolucionat tant que sap valorar un bon producte com aquest”, diu González, somrient, mentre beu una tassa de Chambakú instantani.

Disponible als nostres locals, a nomadcoffee.es i a NOMAD dealers.